KERABU KACANG BOTOR
Teks: Ruslinda Abdul Jalil
Gambar: Google sini
Kerabu Kacang Botor
Semasa ke kedai ikan pagi tadi, saya ternampak kacang kelisa atau dikenali juga sebagai kacang botor. Terfikir hendak buat kerabu la. Menu ini saya belajar dari ibu mertua tersayang. Mudah dan cepat disediakan. Biasanya orang makan kacang botor ini begitu sahaja sebagai ulam cicah sambal belacan. Apa kata anda cuba menu ini:-
Bahan-bahan:
8 biji kacang botor - basuh dan hiris jangan nipis sangat
1 tin sardin kecil - buang kuahnya separuh dan isinya di hancur kasar
3 biji cili padi - di racik
2 ulas bawang merah kecil - di racik
1 sudu kecil perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan perasakan dengan garam. Gaul sekata. Dah siap! Boleh dimakan dengan nasi panas bersama ikan goreng dan sebagainya. Selamat mencuba.
Kalau balik ke rumah mertua, kebetulan ada pucuk putat maka kacang botor tadi digantikan dengan pucuk putat yang telah di hiris. Lepas tu lebihkan cili padi supaya pedas lagi, fuh! bertambah nasi pun tak sedar :-)
Jumpa lagi.
Gambar: Google sini
Kerabu Kacang Botor
Semasa ke kedai ikan pagi tadi, saya ternampak kacang kelisa atau dikenali juga sebagai kacang botor. Terfikir hendak buat kerabu la. Menu ini saya belajar dari ibu mertua tersayang. Mudah dan cepat disediakan. Biasanya orang makan kacang botor ini begitu sahaja sebagai ulam cicah sambal belacan. Apa kata anda cuba menu ini:-
Bahan-bahan:
8 biji kacang botor - basuh dan hiris jangan nipis sangat
1 tin sardin kecil - buang kuahnya separuh dan isinya di hancur kasar
3 biji cili padi - di racik
2 ulas bawang merah kecil - di racik
1 sudu kecil perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan perasakan dengan garam. Gaul sekata. Dah siap! Boleh dimakan dengan nasi panas bersama ikan goreng dan sebagainya. Selamat mencuba.
Kalau balik ke rumah mertua, kebetulan ada pucuk putat maka kacang botor tadi digantikan dengan pucuk putat yang telah di hiris. Lepas tu lebihkan cili padi supaya pedas lagi, fuh! bertambah nasi pun tak sedar :-)
Jumpa lagi.
Ulasan
Catat Ulasan